Wednesday, May 14, 2014

Caderea parului primavara: Cauze si sfaturi

Primavara si-a intrat in drepturi de ceva vreme si odata cu ea au aparut si doua probleme care nu ne lasa sa ne bucuram de acest anotimp: astenia si caderea sezoniera a parului. Daca pentru cea dintai ti-am spus ce trebuie sa faci, despre cea de-a doua vom vorbi in cele ce urmeaza. In cazul in care si tu te confrunti cu caderea parului primavara, noi iti vom spune in continuare cum sa combati aceasta neplacere.

Iata care sunt cauzele si ce trebuie sa faci daca te confrunti cu caderea parului primavara!

De ce iti cade parul primavara

De obicei, pierzi intre 50 si 100 de fire de par pe zi. Daca in prezent te confrunti cu o cadere masiva, este bine sa stii ca acest fenomen are loc nu numai primavara, ci si toamna. Motivul il reprezinta faptul ca parul tau trece prin asa-numita faza telogena, care este de fapt o pauza in procesul de dezvoltare a firelor de par. Dupa aceasta, va urma o noua etapa, numita faza anagena, in care noi fire vor creste.

Caderea parului, cunoscuta sub denumirea de Telogen effluvium sezonier, poate dura chiar si 3 luni, cauzand pierderea a peste 200 de fire de par pe zi. Odata ce aceasta trece, noi fire vor creste.

Trebuie mentionat faptul ca mai mult femeile sunt afectate de aceasta problema decat barbatii, intrucat primavara intervin niste schimbari normale in organism. Este vorba despre nivelurile de prolactina si de melatonina, care se modifica. De exemplu, melatonina este influentata de activitatea razelor UV, care sunt mai puternice acum.

Un studiu realizat pe un esantion de opt femei sanatoase a demonstrat faptul ca aceasta cadere a parului primavara este normala. Pentru a se ajunge la concluziile acestui test, s-au respectat urmatoarele reguli:
caderea parului
- cele care au participat la test au fost supuse periodic unor analize amanuntite, constatandu-se faptul ca sunt clinic sanatoase si ca nu au consumat medicamente care ar putea duce la caderea parului (anticonceptionale, imunosupresoare, hormoni tiroidieni);

- timp de 12 luni, ele s-au prezentat la laborator, unde li s-a testat rezistenta parului prin alegerea a aproximativ 40 de fire care au fost supuse unui soc mecanic, prin tragere;

- firele de par smulse au fost analizate, pentru a se vedea stadiul de dezvoltare in care se afla (in faza telogena, firele au radacinile slabe si pigmentul este slab, in vreme ce in faza anagena, radacinile sunt puternice si acoperite de o teaca);

- s-a observat o cadere masiva a parului in perioada aprilie-iunie, care coincide cu modificarile normale aparute in organismul uman ca urmare a schimbarii anotimpului.

Pe langa toate acestea, este vorba si despre o scadere a cantitatii de substante nutritive din organism, care este in stransa legatura cu astenia de primavara.

Cum poti combate caderea parului primavara

In primul rand, nu trebuie sa intri in panica, pentru ca stresul nu va face decat sa inrautateasca situatia. Apoi, este indicat sa iti revizuiesti alimentatia. Include in dieta ta cat mai multe fructe proaspete si legume verzi, dar si proteine din oua si carne. De asemenea, foloseste uleiuri pentru a-ti masa scalpul de minim doua ori pe saptamana, inainte de a te spala pe cap. Uleiul de masline, cel de jojoba si cel de samburi de caise sunt indicate in acest sens.

Ai grija ca samponul pe care il folosesti sa nu iti usuce parul si alege unul care sa aiba proprietatea de incetinire a caderii acestuia. In acelasi timp, evita uscarea cu foehnul si folosirea placii de indreptat parul. In plus, nu mai folosi accesorii de par cum ar fi clamele, deoarece acestea produc un soc mecanic asupra firului, smulgandu-l din radacina.

Nu in ultimul rand, daca vrei sa iti schimbi look-ul in aceasta perioada, insa iti este teama sa folosesti o vopsea chimica, apeleaza cu incredere la colorarea cu henna . Aceasta metoda se bazeaza pe folosirea unei pulberi vegetale care nu numai ca ii va schimba nuanta parului tai, ci ii va conferi si stralucire si il va fortifica.


Caderea parului primavara este o problema cu care ne confruntam an de an. Daca vrei sa treci cu bine peste aceasta perioada, incearca si tu sa metodele naturiste si vei vedea ca neplacerea va disparea de la sine, iar rezultatele vor fi pe masura asteptarilor.

No comments:

Post a Comment